Perhoskoirat.fi logo


Perhoskoirat.fi

Rotumääritelmä
Rekisteröintitilastot
Kasvattajahaastattelut:
Elpaho`s
Tinytails
Chaplin Line's

Galleria
Pentublogit:
Phalene Timi
Papillon Ciara
Phalene Dingo


Koirien hemmotteluhoidot

Näyttelykokemuksia ulkomailta
Ensimmäistä kertaa
Liettuan näyttely
Nevsky Winner 2008


Palautelomake
Info
Linkit
Syysleiri 2007

Chaplin Line's Kennel - Kaisa & Leena Kangas

Kasvattajahaastattelu
Kaisa ja Leena Kangas pitävät Oulunsalossa Chaplin Line's Kenneliä, joka kasvattaa phaléneita. Kankaat kuuluvat aktiivisiin perhoskoirakasvattajiin ja ovatkin tuttu näky koiranäyttelyissä ympäri Suomen. Lisäksi Leena toimii Papillon- ja Phalèneyhdistyksessä pentuvälittäjänä ja Kaisa jäsenenä jalostustoimikunnassa.1. Milloin kasvatusuranne alkoi ja miten päädyitte rotuna phalèneen?
1991 tuli ensimmäinen perhonen, Amyllon Chaplin,josta kaikki alkoi. Chaplin oli papillon vanhemmista, mutta jäi phaleneksi. -91 loppupuolella tuli Chaplinin seuraksi, Cillahof's Gary Gant "Luffe", Luffe tuli ruotsista. 1994 hankittiin ensimmäinen narttu Cerimimosa "Mona" ja tästäpä kasvatus sitten pikkuhiljaa alkoi. Kennelnimi on myönnetty 1996 ja ensimmäiset pennut syntyivät 1997.

2. Kertokaa ensimmäisestä pentueestanne ja kokemuksista niiltä ajoilta.
1997 syntyivät ensimmäiset pennut, uros ja narttu, jotka molemmat jäivät kotia. Sonjasta tuli aikanaan Suomen muotovalio ja Eetusta tuli "sohvachampion".

3. Montako pentuetta olette kasvattaneet ja millä aikavälillä pentueita syntyy?
7 pentuetta on syntynyt ja 8. tulossa. Aikavälillä -97-06.

4. Mihin kiinnitätte eniten huomioita miettiessänne tulevaa yhdistelmää / valitessanne urosta jalostukseen?
Ennen kaikkea terveys, luonne, rodunomaisuus. Sukusiitosprosentti mahdollisimman alhainen. Yhdistelmä täydentää toisiaan. "Mitä vikoja toisessa, välttää toisessa niitä". Katsoa myös sukupuusta myös sen 4 polven takaa, ettei esim. PRA kantajia ole kovin paljon.

5. Montako koiraa teillä on? Kuinka moni niistä on jalostuskäytössä?
12 koiraa ikähaitarilla 7kk-17v. Aikalailla puolet on suunnitelmissa / jalostukäytössä.

6. Oletteko käyttäneet / harkinneet käyttää jalostuksessa ulkomailta tuotua koiraa? Onko teillä tuontikoiria?
On käytetty ja käytetään jalostukseen tuonteja. Itsellä on 2 tuontikoiraa, papillon Cillahof's Gary Grant (Luffe ei ole ollut jalostuskäytössä) ja phalene Canifelis Kasper, molemmat ruotsista.

7. Mikä koirankasvatuksessa on teille tärkeintä?
Pentuja teetetään harkiten, kaikilla koirilla ei tarvitse pentuja teettää. Meiltä ei lähde maailmalle kuin pentuja, aikuisia emme myy, vaan saavat elää kotona loppuun saakka.

8. Mikä on ollut kasvatushistorianne merkittävin hetki?
Omat kasvatit kun ovat tulleet valioiksi. Erikoisnäyttelyn BIS1-pentu kahdesti, JV-06 ja Chaplin kun sai aikanaan V-95, -97 tittelit ja sen kun Chaplinin kanssa mentiin veteraani-ikäisenä Ruotsin ja Norjan kehiin ja tuliaisena tuli sertit, Ruotsin ja Norjan valiotittelit. Chaplin jäi yhtä CACIBia vaille KANS-MVA tittelistä, kun viimeiseltä ruotsin reissulta tuli vain vara-CACIB.

9. Kuinka paljon pidätte yhteyttä kasvatteihinne? Onko kasvattejanne päätynyt näyttelykehiin tai muiden harrastusten pariin?
Aikalailla pidetään yhteyttä ja kasvattien omistajat myös muistavat kuvilla. Suurin osa pennuista menee ihan kotikoiriksi, harva päätyy tai kiinnostuu näyttelyistä. Ketään ei pakoteta vaan se on jokaisen omavalinta. Toki jos joku innostuu niin voimme tarvittaessa esittää ja mielellään neuvomme sen suhteen.

10. Miten ohjeistatte pennunostajaa? Kannustatteko mm näyttelyissä käymiseen?
Mukaan annamme niin suulliset kuin kirjallisetkin ohjeet ja tarpeen tullen näytämme kädestä pitäen miten esim. hoitotoimenpiteet tehdään ja pesu suoritetaan. Nykyään kun Leena toimii yhdistyksen toisena pentuvälittäjänä niin muutkin kuin kasvattien omistajat ottavat yhteyttä pennunhoito-ohjeissa yms.

11. Mitä haluaisitte sanoa kasvattajiksi aikoville?
Terveystarkastukset ehdottomasti jalostukseen käytettäville koirille. Kaikilla koirilla ei tarvitse pentuja teeettää, vaan miettiä tarkoin onko omalla koiralla kenties jotain rodulle annettavaa. Phaleneissa alkaa olla liian kapea geenipohja, joten siihen kannattaa kiinnittää huomiota.

Haastattelijoina Melina Wiiskanta ja Seppo Vuori (11.6.2007)

sivun alkuun
Lajiesittelyt: Terveys: Yhteistyössä:
Koirasuomi.fi
Rotukoirat.fiSivustolla esiintyvien kuvien ja muun materiaalin luvaton käyttö ehdottomasti kielletty!