Perhoskoirat.fi logo


Perhoskoirat.fi

Rotumääritelmä
Rekisteröintitilastot
Kasvattajahaastattelut:
Elpaho`s
Tinytails
Chaplin Line's

Galleria
Pentublogit:
Phalene Timi
Papillon Ciara
Phalene Dingo


Koirien hemmotteluhoidot

Näyttelykokemuksia ulkomailta
Ensimmäistä kertaa
Liettuan näyttely
Nevsky Winner 2008


Palautelomake
Info
Linkit
Syysleiri 2007

Patella luksaatioPatella luksaatio eli polvilumpion sijoiltaan meno on perinnöllinen sairaus, jossa koiran toinen tai molemmat polvilumpiot luksoituvat (menevät sijoiltaan) normaalissa liikkeessä. Vika on synnynnäinen, ja sen oletetaan periytyvän useamman geenin kautta eli polygeenisesti.

Missä?

Rakennekuva polvista

Polvilumpio l. patella sijaitsee reisiluun telaurassa nivelnastojen välissä polven etupuolella, jossa sen pitävät paikallaan nivelsiteet, jotka ovat kiinnittyneet sääriluuhun. Nämä sijaitsevat suorassa linjassa toisiinsa nähden. Patellan tarkoitus on tukea polvea, suunnata lihasten voima oikein sekä suojata ison reisilihaksen (quadriceps) jännettä vähentämällä siihen kohdistuvaa kitkaa. Jänne menee edestä reisiluun ylitse, ja quadricepsiä käytetetään polven ojennuksessa (takajalan taakseviennissä). Sijoiltaan menoon vaikuttavat reisi- ja sääriluun rakenne, telauran mataluus sekä nivelsiteiden löysyys. Perinnöllisyyden lisäksi sijoiltaan meno voi johtua rakenteesta, esim. liian suorista takaraajojen kulmauksista, myös trauma voi aiheuttaa sijoiltaan menon.

Miksi?

Patellan luksaatio tapahtuu, kun reisi- ja sääriluun akselit eivät ole samassa linjassa ja se nimenomaan vääntää polvilumpion pois paikoiltaan. Sääriluun kääntyessä mediaalisesti ("sisäänpäin"), se sallii patellan luksoitumisen pois telaurasta ja liikkumisen reisiluun sisäpinnalla. Kun patella on luksoitunut, quadriceps ei pysty ojentamaan jalkaa täyteen pituuteensa taaksepäin, vaan tuloksena epänormaali tai heikko askellus. Tästä johtuen patellan ja reisiluun välinen kontakti vaurioittaa patellan nivelpintaa. Tästä kontaktista johtuen seuraa niveltulehdus l. artriitti. Lisäksi kun patella on luksoitunut, quadriceps, saa aikaan enemmän kiertovoimaa sääriluuhun, ja ajan myötä kiertoa kohdistuu sääriluuhun entistä enemmän, joka pahentaa ongelmaa. Tämä luustollinen rasitus lisää riskiä myös ristisiderepeämille, jotka pitävät polven paketissa.

Miten?

Patella luksaatio voi ilmetä eri tavoin. Vaivasta kärsivä koira voi seisoa polvet yhdessä tai olla kinnerahdas. Koira voi olla haluton varaamaan painoa kyseiselle jalalle. Raaja saattaa kiertyä ulospäin, kun paino lasketaan raajalle. Jotkut koirat voivat kieltäytyä kulkemasta portaita tai hyppäämästä. Takajalan heikkous, takajalan ojennuksen epäonnistuminen tai jalan kantaminen ovat myös oireita sijoiltaan menosta. Koira myös saattaa hypähdellä tai jättää askelia väliin, koska sijoiltaan menon aikana koiran hypähtäessä koira ojentaa polvensa ja saa polven takaisin paikoilleen ennen uutta luksaatiota. Vakava-asteisimmissa patella luksaatioissa koira saattaa olla kyyristyneenä, polvet koukussa ja sisäänpäin kääntyneenä. Suurin osa koiran painosta siirtyy tällöin eturaajoille.

Patella luksaatiota mitataan Putnamin asteikolla 0-4. Nolla on terve/normaali. Ensimmäisen asteen luksaatio ei välttämättä aiheuta koiralle mitään haittaa. Useilla isoilla koirilla vaikeampiasteisen ongelman ollessa kyseessä polvilumpion sijoiltaan meno rajoittaa voimakkaasti koiran normaalia liikkumista ja toimimista. Leikkaushoito (esim. urien tekeminen, nivelsiteiden kiristäminen) on usein tällöin välttämätön, mutta sekään ei välttämättä paranna koiraa täysin. Pienillä koirilla on se etu isompiin nähden, että elopaino on pienempi jolloin myös jalkoihin kohdistuva rasitus on pienempi keskimäärin kuin raskaimmilla koiraroduilla.

Mikäli leikkaushoitoon päädytään, sen jälkeen on hyvä mennä kuntoutusterapiaan jossa laaditaan ohjelma jalan kuntoutukseen ja siihen miten saadaan polvea tukevat lihakset kuntoon. Polviviasta johtuen jalka itsessään on ollut heikommalla fyysisellä rasituksella ja sitä kautta huonommassa lihaskunnossa, joten on tärkeä saada oikea lihastasapaino, sillä lihakset kuitenkin pitävät koiran kasassa.

Kirjoittanut:
Heidi Rentola
Lähteenä: http://www.english-toy-terrier.co.uk/pl.htm

sivun alkuun
Lajiesittelyt: Terveys: Yhteistyössä:
Koirasuomi.fi
Rotukoirat.fiSivustolla esiintyvien kuvien ja muun materiaalin luvaton käyttö ehdottomasti kielletty!