Perhoskoirat.fi logo


Perhoskoirat.fi

Rotumääritelmä
Rekisteröintitilastot
Kasvattajahaastattelut:
Elpaho`s
Tinytails
Chaplin Line's

Galleria
Pentublogit:
Phalene Timi
Papillon Ciara
Phalene Dingo


Koirien hemmotteluhoidot

Näyttelykokemuksia ulkomailta
Ensimmäistä kertaa
Liettuan näyttely
Nevsky Winner 2008


Palautelomake
Info
Linkit
Syysleiri 2007

Kennel Tinytails / Petri ja Pirjo Hämäläinen

Kasvattajahaastattelu
Petri ja Pirjo Hämäläinen pitävät Vesilahdella Kennel Tinytailsia, joka kasvattaa papilloneita, phaléneita ja chihuahuoita. Pirjo on myös aktiivinen jäsen Suomen Papillon- ja Phaléneyhdistyksessä hoitaen mm jäsensihteerin, sekä yhdistyksen lehden toimitussihteerin ja taittajan tehtäviä.



1. Milloin kasvatusuranne alkoi ja miten päädyitte rotuina papilloniin ja phalèneen?
Ensimmäinen pentue syntyi 2002 ja samana vuotena käytiin kasvattajakurssi. Pirjolla oli 2 rotuvaihtoehtoa perhoskoira tai chihuahua, jonka hän halusi ostaa perheelle lemmikiksi. Lapset olivat silloin vielä niin pieniä, joten päädyimme kumminkin papilloniin, josta kehittyikin phalène, Int Fin S CH FinJW-01 WW-02 WA-02 SW-02 FinW-03 Sorsery Barclay "Tini".

No tulihan se chihuahuakin perheeseemme melkein heti Tinin oston jälkeen. INT FIN IT RSM LUX CH Misty Meadow's Song And Dance "Jenna" tuli viettämään meille eläkepäiviään, mutta kasvatus lähti käyntiin aluksi vain perhoskoirilla. Tinin näyttelymenestys sysäsi meitä kokoajan kohti kasvattajan uralle.

2. Kertokaa ensimmäisestä pentueestanne ja kokemuksista niiltä ajoilta.
Ensimmäinen pentue oli vahinkopentue, vaikka yhdistelmä olikin oikea, mutta emo Fin Mva Geminga´s Cloudberry "Lakka" oli niin nuori. Eläinlääkäri sai meidät vakuuttuneeksi, että Lakka pystyy synnyttämään pennut ettei siinä ole mitään estettä. Ja niinhän se Lakka synnytti hyvin, ensimmäinen pentu pulskahti maailmaan, niin ettemme edes huomanneet vaikka seisoimme siinä vieressä koko perheen voimin. Suuret kiitokset kuuluu myös Vesa Toivaselle, joka puhelimessa neuvoi meitä, miten pitää toimia (napanuoran leikkaukset, pentujen hengityksen tarkistus, nisille laitto jne...). Pentuja tuli 3, josta 2 jäi kotiin, Fin Mva JV-03 Tinytails Loverboy "Pepi" ja Fin Mva JV-03 V-04 V-05 Tinytails Ladylike "Lady".

Lakka hoiti pentunsa mallikkaasti ja oli tunnollinen mamma nuoresta iästään huolimatta. Olihan se mahtava kokemus seurata pentujen kasvua ensimmäistä kertaa ja totta kai niihin rakastuimme ettemme raskineetkaan niitä myydä. No yksi tästä pentueesta pääsi ystäviemme lemmikiksi.

3. Montako pentuetta olette kasvattaneet ja millä aikavälillä pentueita syntyy?
10 pentuetta vuoden 2002 - 2006 välillä. Mitään säännöllistä pentueväliä ei ole. Välillä on useampi pentue vuodessa, koska pyrimme nartut astuttamaan toisista juoksuista ja välillä on näitä sukukypsiä narttuja enemmän samana vuonna. Meillä on niin ihanteellinen tilanne, että Pirjo voi olla kotona koirien kanssa, joten pennut ja emo eivät koskaan joudu olemaan yksin kotona.

4. Mihin kiinnitätte eniten huomioita miettiessänne tulevaa yhdistelmää / valitessanne urosta jalostukseen?
Ensin listaamme urokset, jotka olisivat sopivia sukutaulunsa vuoksi. Siitä yritämme löytää uroksia, jotka täydentävät meidän narttujen puutoksia. Ja tietenkin kaikki jalostuskoirat pitää olla polvi- ja silmätarkastettuja, 0 huonompia polvia emme ole käyttäneet.

5. Montako koiraa teillä on? Kuinka moni niistä on jalostuskäytössä?
Kotona asustaa 2 papillon urosta, 1 papillon narttu, 1 phalène uros ja 5 phalène narttua. Sekä sijoituksessa 3 papillon narttua ja 2 phalène narttua. Kaikki ovat vielä jalostuskäytössä, Lakalla teetetään vielä 1 pentue ja sitten se jää ansaitulle eläkkeelle pennutuksista, mutta varmaan jatkaa näyttelyitä veteraaneissa.


6. Oletteko käyttäneet / harkinneet käyttää jalostuksessa ulkomailta tuotua koiraa? Onko teillä tuontikoiria?
Olemme käyttäneet ulkomailta tuotuja koiria (onhan Tinikin Eestistä, tosin takana löytyy samat koirat kuin Suomessakin). Ja varmasti jossain vaiheessa tulemme hankkimaan ulkomailta koiria.

7. Mikä koirankasvatuksessa on teille tärkeintä?
Ensimmäinen lähtökohta on terveys, toinen luonne ja kolmantena rodunomaisuus. Panostamme paljon aikaa pentuihin ennen kuin ne menevät uusiin koteihin. Leikimme ja sylittelemme niitä päivittäin Pepitan ja Piretan kanssa. Me olemme tulleet siihen tulokseen, että pennuista tulee sosiaalisempia ja eikä siltikään mitään sylikoiria.

8. Mikä on ollut kasvatushistorianne merkittävin hetki?
Toivottavasti se on vielä edessä :-) Tietenkin se tuntui hyvältä, että ensimmäisen pentueen pennut pärjäsivät heti näyttelyissä. Mieleen painuvin näyttely oli Voittajanäyttely 2003, kun molemmat pentumme saivat JV-tittelin ja niiden isä sai Voittajatittelin ollen myös samassa näyttelyssä ROP.

9. Kuinka paljon pidätte yhteyttä kasvatteihinne? Onko kasvattejanne päätynyt näyttelykehiin tai muiden harrastusten pariin?
Pidän yhteyttä, mutta en väkisin. Tänäänkin sain 2 puhelua, jossa kasvattieni omistajat kehuivat ja kiittivät koiristansa ja kuinka paljon ne koirat tuovat iloa heidän elämäänsä, se tuntui kivalta. Jotkut pitävät yhteyttä viikoittain ja toiset muutaman kerran vuodessa ja sitten löytyy näitä, joista ei enää kuulu pentuajan jälkeen mitään.

Koskaan en pyydä kasvattiani menemään näyttelyyn tai muuhun harrastukseen, olenkin aina sanonut, että rakastava koti on pääasia, mutta jos he haluavat käydä näyttelyissä tai harrastaa aktiivisesti, niin se on piste iin päälle. Suurin osa koirista meneekin ihan kotikoiriksi, muutama on päätynyt näyttely tai agility-koiraksi. Yksi koira on saanut olla terapeuttikoirana sairaanhoitajan mukana kotikäynneillä. Yleensä vanhemmat ihmiset hakevat seurakoiraa ja nuoremmat harrastuskaveria.

10. Miten ohjeistatte pennunostajaa? Kannustatteko mm näyttelyissä käymiseen?
Riippuu ostajan koiratiedoista, paljon menee sellaisiin perheisiin, jossa perhoskoira on entuudestaan tuttu tai sitten joku muu kääpiökoira. Mutta näille uusille perhoskoiran omistajille annamme tietenkin suullisia / kirjallisia ohjeita ennen kuin pentu muuttaa uuteen kotiin. Mielellään otan vastaan uusia pennun kyselijöitä kotiimme tutustumaan koiriimme. Ja meihin saa aina ottaa yhteyttä ja yritämme auttaa kaikissa mahdollisissa asioissa. Nykyään meihin myös ottavat yhteyttä ei-kasvattiemme omistajat ja totta kai neuvomme heitä samanlailla parhaamme mukaan. (johtuen varmaan siitä, kun toimimme Suomen Papillon- ja Phalèneyhdistys r.y:ssä aktiivisesti).

Kuten aikaisemmin sanoimme, emme patista näyttelyihin, mutta jos omistaja haluaa mennä näyttelyihin, niin annamme kaiken tuen ja opastuksen.

Haastattelijoina Melina Wiiskanta ja Seppo Vuori (5.11.2006)

sivun alkuun
Lajiesittelyt: Terveys: Yhteistyössä:
Koirasuomi.fi
Rotukoirat.fi



Sivustolla esiintyvien kuvien ja muun materiaalin luvaton käyttö ehdottomasti kielletty!