Perhoskoirat.fi logo


Perhoskoirat.fi

Rotumääritelmä
Rekisteröintitilastot
Kasvattajahaastattelut:
Elpaho`s
Tinytails
Chaplin Line's

Galleria
Pentublogit:
Phalene Timi
Papillon Ciara
Phalene Dingo


Koirien hemmotteluhoidot

Näyttelykokemuksia ulkomailta
Ensimmäistä kertaa
Liettuan näyttely
Nevsky Winner 2008


Palautelomake
Info
Linkit
Syysleiri 2007

Perhoskoirat.fi syysleiri 7-9.9. 2007

Haukkuapaja, Rymättylä
Perhoskoiraporukka leirillä
Lajikokeilu haku
Lajikokeilu agility
Leiriläisen kokemuksia
Leirikilpailun tulokset

Perhoskoiraporukka leirillä:

Kevättalven 2007 mittaan Perhoskoirat.fi -keskustelufoorumilla oli pitkään keskusteltu yhteisistä tapaamisista perhoskoiraharrastajien kesken. Ajatus leiriviikonlopusta lähti näin ollen liikkeelle ja niinpä aloimme tiedustelemaan mahdollisia leiripaikkoja. Kyselyiden jälkeen päädyimme valitsemaan koiraleirikeskus Haukkuapajan tapaamispaikaksemme.

Saimme kokoon sopivan kokoisen joukon perhoskoiria omistajineen ja leiripaikka varattiin. Pitkän odotuksen jälkeen koitti syyskuinen viikonloppu ja perhoskoiraharrastajat eri puolilta Suomea suuntasivat autonsa Turkuun, Rymättylään. Kun perjantai-iltana kaikki olivat paikalla, aloitimme viikonlopun viettoa tutustumalla toisiimme. Osa porukasta olivatkin tavanneet toisiaan jo näyttelyissä sekä muiden harrastusten parissa. Osa ei ollut muita aiemmin tavannut. Kaikkia kuitenkin yhdisti yhteinen rotu ja juttua riitti :)

Lauantaiaamuna vuorossa oli lajikokeilut, agility ja haku. Kummankin lajin harrastajia oli joukossamme, joten saimme perehdytystä näihin mukaviin ja mukaansatempaaviin lajeihin. Porukan jaoimme puoliksi kokeilemaan vuorollaan kumpaakin lajia ja aamupäivä vierähti joutuisasti. Sekä koirat, että omistajat tuntuivat innostuvan kummastakin harrastuksesta. Ja lajikokeiluiden tarkoituksen mukaisesti, moni suunnitteli aloittavansa harrastamaan.

Vaikka sää lauantaina olikin sateinen, ei se menoa haitannut vaan vapaa-ajalla treenailtiin pihassa tokoa, tehtiin lenkkejä lähimaastossa ja vietettiin aikaa ulkona, emmehän me koiraihmiset sokerista ole! Koirilla oli myös mukavaa. Vaikka porukka koostuikin isosta laumasta eri-ikäisiä, niin uros- kuin narttukoiriakin ei erimielisyyksiä syntynyt ja iloiset huiskuhäntämme viihtyivät loistavasti yhdessä. Perhoset osoittivat olevansa monipuolisia harrastuskoiria kun eräs papillonneitokainen pistäytyi lammashaassa tutustumassa paimennukseen :)

Illalla pääsimme saunomaan hienoihin Sauna-apajan tiloihin. Pojat uskaltautuivat uimaankin hyytävän kylmään veteen! Saunan päätteeksi grillailimme koirien nuuskutellessa haltioituneina vieressä.

Sunnuntaiaamun valjettua oli edessä leirikilpailu. Kisaa varten rakennettiin leikkimielinen rata, jossa nähtiin monenmoista estettä, niin koirille kuin ohjaajillensakin. Tiukka kisa käytiin kaikkien loistavan hyvien koirakoiden välillä. Kisan kruunasi palkintojenjakotilaisuus, jossa viisi parhaiten sijoittunutta palkittiin sponsoreidemme lahjoittamilla upeilla tavara- ja ruokapalkinnoilla. Jokainen osallistuja sai myös mukaansa koiranruokaa.

Päiväkahvien aikaan oli meillä synttärijuhlat, phalenepoika Teri täytti leirin viimeisenä päivänä kolme vuotta ja tarjosi kaikille kakkua. Myös Terin ystävät muistivat tätä tuomalla lahjoja :)

Sitten koittikin jo kotiinlähdön aika. Toinen toistaan uupuneemmat, mutta onnelliset pienet koirat pakattiin autoihin. Vielä lähdön kynnyksellä puheltiin leiriläisten kanssa, että otetaan uusiksikin... :)

Lajikokeilu haku:

Kun leiriä varten mietittiin lajikokeiluita, tarjouduimme Seppo Vuoren kanssa perehdyttämään perhosia hakuun. Lajia olimme itse harjoitelleet alkuun ohjattuina ja sittemmin itsenäisesti, yhteensä noin puolisen vuotta. Perusasiat oivaltaneina uskaltauduimme siis opastamaan koiriemme rotutovereita tämän mukavan ja aktivoivan lajin saloihin. Vaikka perhosten kanssa kyseisen lajin parissa ei kilpaillakaan, ei se estä harrastamasta. Ja leikkimielellä treenatessa onkin pääasiana koiran kanssa yhteinen tekeminen raittiissa ulkoilmassa. Tämä on koiralle loistavaa nenä- ja aivotyöskentelyä vailla ylimääräistä kierroksilla käymistä.

Kuten arvasimmekin, lajiin tutustuminen kävi jokaikiseltä hienosti! Omat kolme perhostamme hoksasivat aikanaan todella nopeasti mistä on kyse ja siitä lähtien ne ovat hausta nauttineet suunnattomasti. Niin tekivät leirillä myös kaikki hakukokeiluun osallistuneista koirista. Lihapullanpaloilla toki oli varmasti osuutta asiaan, pikkupalaa vastaan jokainen oli valmis vähän etsimään, minne se ihminen piiloutui :) Ihmisistä kiinnostuneiden ja reippaiden pikkukoirien kanssa oli ilo työskennellä ja valtavan postiivista oli nähdä kuinka moni koirien omistajistakin innostui lajista. Tästä on hyvä jatkaa :)
Kirjoittanut: Melina Wiiskanta

Lajikokeilu agility:

Toimin perhosten leirillä agilitykouluttajana yhdessä Tiinamari Harjulan kanssa. Esittelimme lajia mahdollisimman kattavasti ja annoimme muutaman näytöksen lajiin koulutetuilla koirillamme.

Koulutusohjaajana toimiminen oli varsin palkitsevaa, sillä kaikki koirat olivat enemmän tai vähemmän innostuneita ja ohjaajat motivoituneita sekä näin ollen siis kiitollisia koulutettavia. Ohjeita ja neuvoja otettiin mukavasti vastaan. Monilta tuli myös hyviä kysymyksiä.

Nähtyäni noin 'kourallisen' perhosia ottavan ensikosketuksen agilityyn, voin todeta rodun olevan lajiin mitä oivallisin. Suurinosa koirista tajusi jutun juonen jo muutaman toiston jälkeen. Kaikki olivat vieläpä todella reippaita oppilaita. Mikäli vain ohjaajat innostuivat lajista, niin suosittelen ehdottomasti hakeutumaan alkeiskurssille. Niin lupaavia yksilöitä siellä oli.
Kirjoittanut: Sarianne Björklund

Leiriläisen kokemuksia:

Leirin varmistuessa olin todella innoissani, vihdoinkin rento ja vapaamuotoinen leiri jossa on vain perhosia! Tottakai lähdetään tuon isompia pelkäävän kanssa mukaan tutustumaan ja siedättäytymään muihin pikkukoiriin. Ajankohdan lähestyessä alkoi kuitenkin tulla pientä jännitystä. Mitä jos siitä ei tulekaan mitään? Mitä jos oma koira vain haukkuu ja murisee muille enkä saa siihen mitään otetta? Ei kai me ainakaan mitään lajeja kehdata kokeilla, se varmaan karkaa tai ei muuten vain tee mitään. Ja ei se varmasti missään huoneessa suostu olemaan, voikohan sitä pitää suurimmaksi osaksi autossa vai tuleeko kylmä? Mikä mahtava tapa asennoitua leiritunnelmaan.

Heti perille Haukkuapajaan päästyämme alkoi jo näyttää paremmalta. Eihän se haukukaan! Eikä murise! Se jopa vähän tutustuu ja on muista kiinnostunut, vaikkei leikkimään oikein innostukaan. Pian paikalla lepatteleekin monenmonta perhosta iloisine ja mukavine omistajineen, turhaan tuli stressattua. Ei voi kuin ihaillen katsella miten toisilleen vieraat koirat tulevat keskenään toimeen, tuskin onnistuisi ihan kaiken rotuisilta!

Siitä se lähti ja eteenpäin olikin pelkkää mukavaa loppuun saakka. Agilitya ja hakua kokeiltiin ihka ensimmäistä kertaa ja molemmat olivat todella mukavia lajeja niin koiran kuin omistajankin mielestä. Kumpaakin tullaan harrastamaan vielä lisääkin jos vain koiran terveys (no myönnetään, omistajan saamattomuus) antaa myöden. Myös opastus molempiin lajeihin oli todella hyvää, suurkiitokset kaikille 'valmentajille'! Saunarakennus oli upea ja kesällä olisi varmasti rannallakin ollut käyttöä. Saunan ja porealtaan lämpötilalta nyt tuli ehkä odotettua vähän liikoja, vai olikohan kyse sittenkin vain fifi-ihmisten liiallisesta herkkähipiäisyydestä ja mukavuudenhalusta? Sunnuntain leirikisa oli hauska ja vauhdikas, olipa siihen saatu oikein hienot palkinnotkin eikä kenenkään tarvinnut tyhjin käsin lähteä.

Kaikenkaikkiaan ei voi kuin kiittää niin järjestäjiä kuin kaikkia muitakin osallistujia mahtavasta kokemuksesta ja mukavasta seurasta! Varmasti nähdään vielä.
Kirjoittanut: Anu Nipala

Leirikilpailun tulokset:

 1. Papillonnarttu Jade & Tiinamari (39,99s)
 2. Pheleneuros Dingo & Seppo (41,76s)
 3. Papillonnarttu Söpö & Anu (45,67s)
 4. Phaleneuros Taavi & Tuula (46,38s)
 5. Phaleneuros Teri & Melina (51,75s)
 6. Papillonnarttu Nelli & Pasi
 7. Phalenenarttu Sissi & Maija
 8. Papillonnarttu Milli & Eeva
 9. Papillonuros Rolle & Laura
 10. Papillonuros Semi & Tarja
 11. Papillonnarttu Suvi & Arttu
 12. Papillonnarttu Bimbo & Sanna

Leirikilpailun palkinnot Terrieri.net ja Royal Canin
Suurkiitokset sponsoreille!
Kiitos Haukkuapajan henkilökunnalle!

Kirjoittanut ja koonnut:
Melina Wiiskanta
Kuvat:
Toni Reunanensivun alkuun
Lajiesittelyt: Terveys: Yhteistyössä:
Koirasuomi.fi
Rotukoirat.fiSivustolla esiintyvien kuvien ja muun materiaalin luvaton käyttö ehdottomasti kielletty!