Perhoskoirat.fi logo


Perhoskoirat.fi

Rotumääritelmä
Rekisteröintitilastot
Kasvattajahaastattelut:
Elpaho`s
Tinytails
Chaplin Line's

Galleria
Pentublogit:
Phalene Timi
Papillon Ciara
Phalene Dingo


Koirien hemmotteluhoidot

Näyttelykokemuksia ulkomailta
Ensimmäistä kertaa
Liettuan näyttely
Nevsky Winner 2008


Palautelomake
Info
Linkit
Syysleiri 2007

Opas koiranäyttelyiden maailmaan

Koiranäyttelyopas tarjoaa lyhyen tietopaketin koiranäyttelyharrastuksesta. Oppaassa käydään läpi koiranäyttelyiden taustoja ja näyttelyyn osallistumista esivalmisteluista itse kehässä koiran esittämiseen. Mukana myös näyttelyissä käytettävät lyhenteet ja värikoodit.


Miksi näyttelyissä käydään?

Phaleneiden ROP ja VSP

Koiranäyttelyt ovat sekä harrastus että myös jalostustyöstä ulkomuodollisesti tietoa antava ja kasvatustyötä tukeva tilaisuus kaikkien koirarotujen parissa. Omien rotujemme, papillonin ja phalènen osalta näyttelyt tuntuvat olevan suosittu laji ja ehkäpä se laajin tapa tuoda kasvatustyönsä tulos ja omat koiransa esiin. Näyttelyssä koiraa verrataan rotumääritelmään, jota mahdollisimman lähelle jalostuksessa tulisi pyrkiä.

Monille näyttelyissä käynti on sosiaalinen tapahtuma, jossa näkee oman rodun harrastajia koirineen. Näyttelyissä on tilaisuus myös katsella potentiaalisia kasvattajia, joilta pentua kysellä. Myös esim. jalostusnartun omistaja saa perspektiiviä eri uroksista pohdittaessa tulevia yhdistelmiä.

Näyttelyitä voidaan siis pitää monilta osin hyödyllisinä tapahtumina. Unohtamatta nyt sitten tietenkään sitä tarjolla olevaa "mainetta ja kunniaa", joita moni kuitenkin käynnillään koiralleen tavoittelee. Suomessa näyttelyissä käyvillä siintää tavoitteena se Suomen Muotovalion arvo, jonka perhoskoira saa jos sillä on kolme sertifikaattia kolmelta eri tuomarilta, viimeisimmän tulee olla saatuna yli kaksivuotiaana. Papillon ja phalène eivät muiden seurakoirien tavoin siis tarvitse sertien lisäksi käyttötulosta tullakseen Suomen muotovalioksi, kuten joillain roduilla vaaditaan.

Mitä tehdä jos haluan viedä koirani näyttelyyn?

Suomen Kennelliitto ylläpitää sivuillaan listaa kuluvan vuoden näyttelyistä. Jokaisen näyttelyn kohdalla on nykyään useimmiten linkki näyttelynjärjestäjän sivuille, joilta löytyy tiedot niin tuomareista, ilmoittautumisajankohdista kuin hinnoistakin. Myös Kennelliiton julkaisemassa Koiramme-lehdessä kerrotaan tulevista näyttelyistä. Ilmoittautuminen hoidetaan erillisellä Kennelliiton lomakkeella.

Valittuasi sopiva näyttely, ilmoittaudu sinne näyttelynjärjestäjän ohjeiden mukaan. Useimmiten viimeinen ilmoittautumispäivä on n. kuukautta ennen koitosta. Kun ilmoittautuminen on hoidettu, jäädään odottelemaan näyttelyn aikatauluja, jotka julkaistaan yleensä n. viikkoa ennen näyttelyä. Aikatauluista näet montako rotusi edustajaa paikalle on ilmoitettu ja monelta arvostelu alkaa.

Perehdy etukäteen myös näyttelysääntöihin ja huolehdi, että koirasi on asianmukaisesti rokotettu! KOIRANÄYTTELYSÄÄNNÖT LÖYTYVÄT KOKONAISUUDESSAAN SUOMEN KENNELLIITON SIVUILTA!

Mitä koiran ja esittäjän tulee osata näyttelyssä?

Koiran esittäminen pöydällä

Koiran tulee näyttelyssä ravata näyttelyhihnassa, tehden tuomarin pyytämänä ympyrä, kolmio tai kävellä suora edestakaisin. Lisäksi arvosteltaessa koiran tulee seisoa pöydällä (pienet rodut) tai maassa (isot rodut) arvostelun ajan. Näyttelykoulutusta järjestävät useat koirakerhot ja seurat. Näissä opetetaan kuinka esittää oma koiransa. Neuvoja kannattaa kysellä myös oman koiran kasvattajalta tai näyttelyharrastajilta. Makupaloja voi opetuksessa käyttää ja näyttelyissäkin niitä näkee käytettävän. Kuitenkin näkyvää tai kanssakilpailijoita häiritsevää makupalan syöttöä tulee itse kehässä välttää.

Näyttelyharrastuksen myötä koiran ja esittäjän välinen yhteistyö kehittyy nopeasti ja taidot karttuvat kun kokemusta kertyy. Ensikertalainen ei voi vielä osata kaikkea ja siitä ei ole syytä huolestua. Nämä asiat oppii kyllä.

Näyttelypäivä lähestyy...

Aikataulukirje numerolappuineen on kolahtanut postilaatikkoon ja H-hetki on lähellä.

Varaa näyttelyä varten koirallesi mukaan:

 • Koiran rekisteripaperit, rokotustodistus sekä postissa saamasi numerolappu
 • Näyttelyhihna
 • Makupaloja
 • Hakaneula tai erillinen pidike numerolappua varten
 • Häkki, kuljetusboksi tai makuualusta
 • Vettä ja vesikuppi

Monella on tapana pestä koiransa näyttelyä edeltävänä iltana. Koiransa voi toki pestä aiemminkin tai vaikka samana aamuna, siihen ei ole erillistä ohjetta. Kuitenkin tarkoitus on tuoda näyttelyyn puhdas ja hyvinhoidettu koira siistissä turkissa.

Saapuminen näyttelypaikalle, kuinka toimia?

Saavu paikalle tuntia ennen oman rotusi arvostelua, etsi rauhassa oma kehäsi ja jää odottamaan vuoroasi. Odotellessa on hyvä tilaisuus vielä viimeistellä koira kehäkuntoon. Jos ennen omaa rotuasi arvostellaan toisia rotuja, kannattaa ensikertalaisen katsoa kuinka kehä etenee. Paikalla on aina kuitenkin myös kokeneempia näyttelynkävijöitä, joilta voi myös kysyä neuvoa. Näyttelyissä myydään myös näyttelyluettelo, johon on kirjattu kaikki näyttelyyn ilmoitetut koirat numeroineen. Luettelosta tilanteen seuraaminen auttaa näkemään missä mennään odotettaessa omaa vuoroa.

Näytteilleasettajaa auttavat kehässä myös kehäsihteerit.

Mitä kehässä tapahtuu?

Rotusi alkaessa kehäsihteeri kutsuu koirat kehään (numero)järjestyksessä, joka on seuraavanlainen:

Papillonit odottamassa arvosteluvuoroaan
 • Pentuluokka (Pen 7-9kk)
 • Juonioriluokka (Jun 9-18kk)
 • Nuorten luokka (Nuo 15-24kk)
 • Avoin luokka (Avo yli 15kk)
 • Käyttöluokka (Käy, käyttötulos vaaditaan)
 • Valioluokka (Val)
 • Veteraaniluokka (Vet, yli 8 vuotta)
 • Kasvattajaluokka (Kas)

Kaikissa luokissa esitetään ensin urokset pentuluokasta veteraaniluokkaan, sitten nartut samassa järjestyksessä. Jokainen koira saa tuomarilta yksilöarvostelun, jota osoittamaan jaetaan nauha.

Laatuarvostelua osoittavat näyttelyssä jaettavat nauhat:

Tuomari tutkii koiran rakenteen
 • Vaaleanpunainen-Erinomainen (ERI)
 • Punainen-Erittäin Hyvä (EH)
 • Sininen-Hyvä (H)
 • Keltainen-Tyydyttävä (T)
 • Harmaa-Hylätty (HYL)
 • Ruskea-Ei voida kaikilta osin arvostella (EVA)

Laatuarvostelussa ERI:n ja EH:n saaneet koirat jatkavat kilpailuluokkaan, jossa edellämainitun arvostelun saaneet koirat luokittain sijoitetaan paremmuusjärjestykseen 1-4.

Kilpailuluokan sijoitusta osoittavat nauhat:

 • Punainen- 1.sija
 • Sininen-2.sija
 • Keltainen-3.sija
 • Vihreä-4.sija

Kaikki ERI:n saaneet luokissaan 1. - 4. sijoittuneet urokset kilpailevat Paras Uros (PU) kisassa, sekä ERI:n saaneet nartut Paras Narttu (PN) kisassa. Yleensä sijoitetuksi tulee neljä koiraa kummastakin sukupuolesta. Paras Uros (PU1) ja Paras Narttu (PN1) saavat sertifikaatin, jos eivät jo ole Suomen Muotovalioita. Jos PU1 tai PN1 on jo valio, saa sertifikaatin PU2 tai PN2. Varasertifikaatti tulee seuraavaksi sijoittuneelle.

Papilloneiden ROP ja VSP

Paras uros ja paras narttu jatkavat lopuksi kilpailua Rotunsa Parhaan (ROP) tittelistä, niistä toiseksi tulleesta tulee vastakkaisen sukupuolen paras (VSP).

Rotunsa parhaaksi valittu on oikeutettu osallistumaan Ryhmänsä Paras (RYP)-kilpailuun, joka järjestetään kun kaikki rodut on arvosteltu. Ryhmäkilpailuun menevät siis kaikki Rotujensa parhaat ja ne arvostellaan järjestyksessä. Ryhmäkisassa sijoitetaan yleensä neljä parasta (RYP1, RYP2 jne...) Kaikista kymmenestä FCI:n roturyhmien voittajista (RYP1) tuomaristo valitsee päivän päätteeksi koko näyttelyn parhaan koiran, Best In Show:n (BIS).

RYP-kehän palkintojenjako

Palkinnot:

Palkintoruusukkeita

Näyttelyissä jaetaan ruusukepalkinnot seuraavista sijoituksista:

 • Rotunsa paras (ROP) - Punakeltainen
 • Vastakkaisen sukupuolen paras (VSP) - Vihreävalkoinen
 • Sertifikaatti (Sert) -Sinivalkoinen
 • Varasertifikaatti (vasert) -vaaleansininen
 • Suomen Muotovalio (FIN MVA) - Punavihreä
 • Kunniapalkinto (KP) - Violetti

Kansainvälisissä (KV) näyttelyissä jaetaan myös:

 • Kansainvälinen sertifikaatti (CACIB) - Valkoinen
 • Vara-CACIB (VACA) - Oranssi

Rotunsa parhaille pennuille (ROP-pentu), vastakkaisen sukupuolen parhaille pennuille (VSP-pentu) sekä Rotunsa parhaalle veteraanille (ROP-vet) ja Rotunsa parhaalle kasvattajatyhmälle (ROP-kasv) jaettavan ruusukkeen väri voi näyttelykohtaisesti vaihdella.

ROP-pennun palkinnot

Näyttelynjärjestäjästä riippuen voidaan myös jakaa laatuarvostelussa Erinomaisen (ERI) saaneille koirille (yleensä) vaaleanpunainen ruusuke. Tämä ei kuulu "pakollisena" jaettaviin ruusukkeisiin.

Lisäksi voidaan antaa myös esinepalkinto. Esinepalkintoon (useimmiten pokaali tai vaihtoehtoisesti esim. eläinliikkeen lahjakortti) ovat yleensä oikeutettuja ROP, VSP, Sert- ja Cacibvoittajat sekä ROP ja VSP pennut. Nämä palkinnot noudetaan yleensä arvostelulomaketta vastaan näyttelyn toimistosta. Muista hakea palkintosi, sillä järjestäjä ei ole velvollinen lähettämään niitä jälkikäteen. Poikkeuksena tilanne, jossa palkinnot ovat päässeet loppumaan. Tällöin ne pitäisi saada myös jälkikäteen.

Näyttelyintoa sekä kehäonnea!

Kirjoittanut:
Melina Wiiskanta


sivun alkuun
Lajiesittelyt: Terveys: Yhteistyössä:
Koirasuomi.fi
Rotukoirat.fiKirjoja aiheeseen liittyen:
Näyttelykoiran esittäminen
Koirasanakirja suomi-englanti-suomi ja koiranäyttelyopas
Koiranäyttelyyn!

Sivustolla esiintyvien kuvien ja muun materiaalin luvaton käyttö ehdottomasti kielletty!