Perhoskoirat.fi logo


Perhoskoirat.fi

Rotumääritelmä
Rekisteröintitilastot
Kasvattajahaastattelut:
Elpaho`s
Tinytails
Chaplin Line's

Galleria
Pentublogit:
Phalene Timi
Papillon Ciara
Phalene Dingo


Koirien hemmotteluhoidot

Näyttelykokemuksia ulkomailta
Ensimmäistä kertaa
Liettuan näyttely
Nevsky Winner 2008


Palautelomake
Info
Linkit
Syysleiri 2007

Koiran perusterveydenhoito



Kun pentu tai vaikka aikuinen koira tulee taloon, niin on hyvä totuttaa koira käsittelyyn, eli päivittäin kokeilee käsin:

  • tassut
  • silmät
  • korvat
  • suu

Opettaa ja totuttaa koiraa siihen, että on ihan ok, että vuotavat silmät saatetaan pyyhkiä kuivaksi tai tassuja tarkastellaan mahdollisen vaurioiden varalta.

Tämä edesauttaa jo paljon mahdollisia tulevia eläinlääkäri ja hoitotoimenpiteitä, ja jos näyttelyistä innostuu, niin siellä tuomari joka tapauksessa katsoo hampaat niin onpahan koira tottunut.

Koiran hampaat

Hampaat ovatkin pikkukoirien kriittisin ongelma, yleensä kulmahampaita joutuu poistamaan. Hyvä ohjesääntö onkin, että jos pysyvä hammas on puolessa välissä maitohammasta niin silloin eläinlääkäriin. Näin vältytään mahdollisilta ongelmilta hammasrivistössä, lievemmillään ne ovat pysyvän hampaan vinoon kasvamista, tai pahimmillaan sitä, että pysyvä hammas osuu ikeneen aiheuttaen ienvauriota, jolloin hammasta pitää lyhentää. Joillekin koirille laitetaan ns. hammasrautoja, tai tehdään muotteja suuhun jotka ohjaavat pysyvää hammasta oikeaan suuntaan.

Alla olevassa kuvassa näkyy koiran maitohampaat. Punaisen viivan oikealla puolella on näkyvä hammas, jonka omistaja näkee ja vasemman puoleinen on hampaan juurta. Kuvassa olevat hampaat ovat 6kk ikäisen koiran ja hampaat eivät liikkuneet yhtään, joten ne oli poistettava pysyvien hampaiden tieltä. Yleensä juuret syöpyvät joka mahdollistaa hampaan heilumisen ja tippumisen, mutta kuten kuvasta näkee niin juuret eivät ole yhtään syöpyneet. Kyseisen koiran hampaat eivät olisi itsestään irronneet, vaan seurauksena olisi ollut jonkinlainen hampaiden kasvu väärään asentoon.

Koiran maitohampaat

Hammaskivi

Kääpiökoirille kertyy myös hammaskiveä, tosin sekin on yksilöllistä. Toisille ei tule juurikaan ja toisten hampaita saa kerran kuussa putsata, jottei hammaskivi pääse pahaksi. Mikäli eläinlääkäri suosittelee hammaskiven poistoa niin asia kannattaa ottaa vakavasti, sillä hammaskivi aiheuttaa suutulehduksen, ikenien alaspäin vetäytyminen ja sitten siitä onkin "kanava" auki verenkiertoon. Eli mahdolliset suussa olevat bakteerit pääsevät verenkiertoon ja pahimmillaan saavat aikaan sydänlihastulehduksen. Suutulehduksen oireita ovat mm. että koira kieltäytyy syömästä tai koiran leikkiessä/syödessä luuta verta tulee helposti suusta. Lisäksi myös hengitys haisee ja ikenet ovat voimakkaan punaiset. Lemmikki saattaa myös syödä ruokaansa normaalia kauemmin tai vingahdella samalla. Tämän vuoksi onkin hyvä tarkistaa hampaita säännöllisesti ja opettaa koira hampaiden harjaamiseen. Koirille on myynnissä omia hammasharjoja ja -tahnoja. Myös tuote nimeltään Plaque Off saattaa auttaa, toisille auttaa ja toisille ei. Ainahan sitä voi kokeilla.

Turkki

Vaikkei pennulla juuri turkkia olekaan paljoa niin pennusta asti on hyvä aloittaa harjaaminen, harjaamisella on toinenkin tarkoitus kuin irtokarvojen pois saaminen, se vilkastuttaa pintaverenkiertoa ja verenkierto kuljettaa lihasten kuona-aineita eteenpäin.

Anaalirauhaset

Varsin ikävän yleinen ongelma koirilla on anaalirauhasten täyttyminen ja -tulehdukset. Anaalirauhaset sijaitsevat peräaukon molemmin puolin, suurin piirtein kello 7 ja 5 kohdalla. Yleensä rauhaset tyhjentyvät ulostamisen yhteydessä, mutta mikäli rauhaset eivät pääse tyhjentymään niin silloin ne tulehtuvat ja pahimmillaan rauhastiehyestä avautuu paise. Peräalueen kivut on tutkimusten mukaan yksi kivuliaimmista paikoista ja koira saattaa oireilla monella eri tavalla, yleisin on peräpään raahaaminen lattiaan. Jotkut myös jahtaavat häntää, kirputtavat peräaukon seutua, vingahtelevat ulostuksen yhteydessä, kävelevät selkä kyyryssä, koirien hengitys saattaa myös haista jos nuolevat paljon itseään. Hoitona anaalirauhasongelmiin on antibioottikuuri ja mikäli vaiva uusiutuu usein, niin sitten anaalirauhaset voidaan kirurgisesti poistaa. Joskus rauhaset saattavat olla rakenteellisesti sen verran syvällä ettei ne yksinkertaisesti tyhjene, tai jos erite on aina paksua ja ryynimäistä niin se ei pääse pienistä tiehyistä läpi ja aiheuttaa tulehduksen. Rauhaset on helppo itsekin opetella tyhjentämään, asiassa voi neuvoa myös eläinlääkäri tai eläintenhoitaja.

Silmät

Papillonilla ja phalènella on hieman ulkonevat silmät ja joillakin yksilöillä saattaa silmät vuotaa paljonkin. Tämäkin on yksilöllistä ja jotkut koirat reagoivat kovaan tuuleen sillä että silmät alkavat vuotamaan, mutta eivät välttämättä kehitä silmätulehdusta siitä. Ensiapuna silmien vuotamiseen tai tulehdusepäilyyn voidaan käyttää koirien silmävettä jolla huuhdellaan silmää n. 3päivän ajan kahdesti tai kolmesti päivässä. Silmävettä kaadetaan pullosta suoraan silmään ja annetaan valua ns. pitkin poskea. Tällä huuhtomisella saadaan bakteereita pois silmästä, ja vaikka toinen silmä ei vuotaisikaan, niin sekin on hyvä huuhdella, koska jos toisessa silmässä on tulehduksen alkua niin se saattaa siirtyä toiseen silmään. Ellei silmävettä ole saatavilla niin huuhtoa voi myös keitetyllä ja jäähdytetyllä kraanavedellä, tällöin veden saamiseksi silmään tarvitaan ruiskua jotta huuhtominen onnistuu. Jos muutaman päivän huuhtelukuuri ei auta tai silmä on selkeästi ärtynyt ja silmärähmä paksua tai keltaista niin silloin kannattaa mennä eläinlääkäriin, jotta saadaan oikeanlaiset silmätipat hoitoon. Itse ei kannata lääkitä silmiä, koska jos silmässä on haava (paljas ihmissilmä ei sitä näe) niin silloin pitää tarkkaan valita oikea lääkitys jottei lisävahinkoa pääse syntymään.

Korvat

Koiran korvia on myös hyvä seurata ja puhdistaa jottei tulehduksia pääse syntymään. Eläinlääkäreiltä ja apteekista saatavat korvanpuhdistusaineet irrottavat hyvin korviin syntynyttä likaa. Mikäli koiralla on jatkuva korvatulehduskierre niin silloin voidaan myös epäillä allergiaa, mutta siitä on sitten hyvä keskustella oman eläinlääkärin kanssa. Allergiaa epäiltäessä yleensä ensimmäisenä hoitokokeiluna on eliminaatiodieetti, eli koira syö vain ja ainoastaan yhtä ruoka-ainetta 3-4kk ajan, jonka jälkeen jotain uutta lisätään ruokaan ja taas syötetään vain sitä 4kk ajan.

Erilaisia verinäytteitä on myös kehitetty allergioiden diagnosointiin, mutta hieman ristiriitaista tietoa on, että toimiiko ne oikein ruoka-aineiden kohdalla.

Kynsien hoito

Usein koirien kynnet kuluvat melko hyvin asfaltilla lenkkeillessä, mutta kynsien leikkaaminen on myös törkeää opettaa koiralle, kannuskynnet (ns. peukalot) eivät pääse kulumaan, joten niitä ainakin joutuu leikkaamaan. Apteekista saa kaliumpermanganaattia jolla saadaan nopeasti tyrehdytettyä verenvuoto jos leikkaa kynttä liikaa. Parhaiten sen käyttö onnistuu siten, että ensin kastelee topsy-puikon vanuosan, sitten sillä ottaa mustan väristä kaliumpermanganaattia ja sen laittaa pian verta vuotavan kynnen ytimen eteen. Kaliumpermanganaatti värjää kastuessaan vaatteet ja lattian pinkiksi, joten sitä ei kannata läikyttää kamalasti.

Kirjoittanut:
Heidi Rentola

Lajiesittelyt: Terveys: Yhteistyössä:
Koirasuomi.fi
Rotukoirat.fi



Sivustolla esiintyvien kuvien ja muun materiaalin luvaton käyttö ehdottomasti kielletty!