Perhoskoirat.fi logo


Perhoskoirat.fi

Rotumääritelmä
Rekisteröintitilastot
Kasvattajahaastattelut:
Elpaho`s
Tinytails
Chaplin Line's

Galleria
Pentublogit:
Phalene Timi
Papillon Ciara
Phalene Dingo


Koirien hemmotteluhoidot

Näyttelykokemuksia ulkomailta
Ensimmäistä kertaa
Liettuan näyttely
Nevsky Winner 2008


Palautelomake
Info
Linkit
Syysleiri 2007

KaverikoiratoimintaYleistä kaverikoiratoiminnasta
Mistä saan lisätietoja?
Rico kaverikoiratoiminnassa

Yleistä kaverikoiratoiminnasta:

Kaverikoiratoiminta on Suomen Kennelliiton järjestämää vapaaehtoistoimintaa, jossa kaverikoirat ohjaajineen voivat käydä vierailuilla vanhustentaloissa, sairaaloissa, päiväkodeissa ym. Kaverikoirien tarkoitus on tuottaa iloa koirista pitäville, kaikenikäisille ihmisille, myös sellaisille, jotka eivät jostain syystä voi hankkia omaa koiraa. Kaverikoirat eivät ole terapiakoiria, eivätkä niiden ohjaajat ole sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia.

Suomessa ensimmäiset kaverikoirat valmistuivat koulutuksestaan huhtikuussa 2002 ja siitä lähtien toiminta on laajentunut suuren kysynnän ansiosta lähes koko maahan.

Suomen kennelliitto kouluttaa kaverikoiria ympärisuomea. Koulutuksissa koirien soveltuvuus kaverikoiriksi testataan, ja ohjaajat saavat tietoa vierailujen järjestämisestä ja vierailukohteissa tavattavien ihmisten kohtaamisesta. Koulutus on maksuton, kuten koko kaverikoiratoiminta muutenkin -jokaiselle osapuolelle. Työasuna koiralla on oranssi huivi, omistajalla rintanappi.

Kaverikoiratoiminta ei katso koiran rotua, kokoa tai sukupuolta. Kaverikoiraksi sopii ihan tavallinen kiltti perhekoira. Koiran tulee kuitenkin olla hyvähermoinen, avoin, sosiaalinen ja kiinnostunut ihmisistä. Koiralta vaaditaan vierailutilanteessa paljon sopeutumiskykyä ja tarmoa, joten sen tulisi olla tottunut erilaisiin ja vaihtuviin tilanteisiin sekä ihmisiin. Ohjaajan tulee kyetä hallitsemaan koira jokaisessa tilanteessa. Näiden asioiden takia toimintaan osallistuvan koiran sekä ohjaajan tulee olla aikuisia; koiran mielellään yli 1,5-vuotias ja ohjaajan yli 16-vuotias.

Mistä saan lisätietoja?

Suomen Kennelliitto kouluttaa jatkuvasti uusia kaverikoiria eri puolella Suomea. Toimintaa organisoi Sanna Heikkinen, puh. (09) 887 30294, jolta voi tiedustella kaverikoiratoiminnasta lisää.

Rico kaverikoiratoiminnassa:

Ricon kaverkoiraura alkoi syksyllä 2006. Kävin ensin ilman koiraa pari kertaa tutustumassa toimintaan vanhainkodissa, jossa alueemme koirakot tekivät käyntejä. Sain koulutusmateriaalin ja aikaa miettiä lähtisimmekö mukaan ihan tosissaan. Homma tuntui mukavalta ja Ricolle sopivalta, joten tutustutin Ricon alueemme kaverikoiraohjaajiin ja saimme luvan lähteä mukaan seuraavalle keikalle.

Ensikäynnillä vanhainkodissa mukanamme oli toinen kaverikoira ohjaajansa kanssa sekä yksi ohjaaja ilman koiraa "valvomassa" meitä ja arvioimassa Ricon (ja minun) soveltuvuutta toimintaan. No hyvinhän se meni ja kolmannella kerralla saimme olla jo ilman valvojaa mukana. Rico on aina ollut innokas tutustumaan kaikkiin ihmisiin, vaikka malttia ei aina ihan olisikaan rapsuteltavaksi jäämiseen asti. Rico ei pelkää pyörätuoleja tms, joten käynneillä ei ollut tilanteen lisäksi muuta pelottavaa/totuttelua vaativaa.

Vanhainkodeissa Rico on kokonsa puolesta oikein käytännöllinen. Rico matkustaa yleensä sylissäni, jolloin istuskelevat vanhukset saavat koiran oman sylinsä korkeudelle. Sängyn korkeudellekin Rico on helppo nostaa, joten Rico on siis kaikkien ulottuvilla. Rico tykkää kovasti nuoleskella silittäjänsä käsiä, joka ei sinänsä olisi kovin suotavaa. Harvemmin siitä kuitenkaan kukaan on pahastunut.

Puolentunnin vierailu vetää Ricosta mehut pois niin, että loppupäivä kuluukin nukkuen. Sekä koira että omistaja on päivän hyvän työnsä tehnyt ja mieli on sen mukainen.

Kirjoittanut:
Natalia Sotnik


sivun alkuun
Lajiesittelyt: Terveys: Yhteistyössä:
Koirasuomi.fi
Rotukoirat.fiKirjoja aiheeseen liittyen:
A Dog Who's Always Welcome

Sivustolla esiintyvien kuvien ja muun materiaalin luvaton käyttö ehdottomasti kielletty!