Perhoskoirat.fi logo


Perhoskoirat.fi

Rotumääritelmä
Rekisteröintitilastot
Kasvattajahaastattelut:
Elpaho`s
Tinytails
Chaplin Line's

Galleria
Pentublogit:
Phalene Timi
Papillon Ciara
Phalene Dingo


Koirien hemmotteluhoidot

Näyttelykokemuksia ulkomailta
Ensimmäistä kertaa
Liettuan näyttely
Nevsky Winner 2008


Palautelomake
Info
Linkit
Syysleiri 2007

Koirahieronta



Koirahierontaa

Lihashuolto, sen ylläpito ja hieronta ovat koiralle yhtä tärkeitä kuin ihmisellekin. Luusto muodostaa raamin jota lihakset pitävät koossa. Jumiutuneet lihakset aiheuttavat koiralle virheellisiä liikeratoja, lihaksen käyttämättömyyttä jne, samanlaisia ongelmia kuin ihmiselle.

Esimerkiksi koiralla saattaa olla patella luksaation aste 2 ja se ei aiheuta koiralle ongelmia, koska koiran lihakset tukevat polvea niin hyvin, että polvivikaa ei edes huomaa. Luusto- ja nivelongelmat johtavat usein lihasten jumiutumiseen. Tällöin pelkkä lepo ei ole riittävä, vaan parempiin tuloksiin päästään kontrolloidun liikunnan ja lihashuollon avulla. Hyvin koulutettu koira ei pysty huonolla yleiskunnolla hyviin suorituksiin. Kun fysiikka ei kestä, aiheuttaa se psyykkisenkin väsymisen. Lihashuollon laiminlyönti altistaa vammoille ja hidastaa harjoituksista palautumista. Lihashuolto ei sinänsä poista vammautumisriskiä, mutta sen avulla lihasjännitykset vähenevät ja sillä ylläpidetään lihastasapainoa. Kun palautuminen nopeutuu ja lihasjännitykset vähenevät, ylirasittumisen riski pienenee. Jotkut lihasryhmät vaikuttavat useimpien nivelten yli, jolloin lihasryhmän eri lihaksilla voi olla sama vaikutus nivelen liikkeeseen. Eri lihasryhmien tasapuolisella yhteistyöllä voi kuormitusta pitää mahdollisimman alhaisena. Lihashuolto on siis tärkeä osa koiran valmennusta.

Yleisesti monet tarkoittavat lihashuollolla hierontaa, mutta tosiasiassa hieronta on vain yksi osa lihashuoltoa. Lihashuollolla edistetään palautumista ja sen avulla päästään paremmin tavoitteisiin, oli kyseessä sitten lihasmassan hankinta (voimaharjoittelu) tai lihaksen parempi toiminta, kuten esimerkiksi lihaskoordinaatio tai – kestävyys. Lihakset tukevat niveliä ja luustoa. Niitä tarvitaan kehon kannatteluun. Lihasten hyvinvointi edellyttää riittävää voimaa ja joustavuutta. Mikäli lihasryhmä on heikko, se tarvitsee apua joltain toiselta lihasryhmältä, joka sekin ennen pitkää väsähtää. Kireät lihakset vaikuttavat puolestaan kehon hallintaan ja ryhtiin. Heikkoja lihaksia on syytä vahvistaa ja lyhyitä venyttää.

Ensimmäinen askel kohti toimivaa lihashuoltoa on verryttelystä ja venyttelystä huolehtiminen ennen ja jälkeen jokaisen harjoituksen. Jos näitä ei suoriteta, altistuu koira helposti äkillisille vammoille, kuten lihasrevähdyksille.

Hierontaa käytetään

Hierontaa käytetään kuntoutuksessa, kisaavien koirien vammoja ehkäisevänä hoitona, suoritus- ja kestävyyskyvyn parantamisena, sekä myös ihan kotikoirien elämänlaadun parantamisena. Hieronnasta voi olla apua esim. koiralle joka stressaa mahan toiminnallaan, koska hieronnalla mahdollisesti saadaan koira rauhoittumaan niin fyysisesti kuin psyykkisesti. Kuntoutuksessa laaditaan kuntoutussuunnitelma koiralle, jonka noudattaminen on ehdottoman tärkeää. Esimerkiksi trauman ja operaation seurauksena tai raajan käyttämättömyyden vuoksi lihakset alkavat surkastua jolloin raajasta häviää voima, joten kuntoutuksella haetaan lihasvoimaa takaisin pikkuhiljaa ja rauhallisesti mahdollisten lisävaurioiden estämiseksi.

Hieronnan vaikutukset

Hieronta vaikututtaa elimistöllisesti seuraavasti; aineenvaihdunta, verenkierto ja imunestekierto vilkastuvat, sekä kuona-aineet poistuvat nopeammin. Kuona-aineita muodostuu aina elimistössä ja lihaksissa. Hermosto rentoutuu tai ärsyyntyy (esim. hermosto saadaan kiihdytettyä alkavaan suoritukseen). Lihasten elastisuus ja kimmoisuus kasvaa. Suorituksesta palautuminen nopeutuu, lihasten väliset kiinnikkeet poistuvat/vähenevät. Turvotus laskee, suorituskyky paranee sekä saadaan myös poistettua kipua. Fyysisten vaikutusten lisäksi saadaan vaikutettua psyykeen, esimerkiksi stressiä poistavasti tai rauhoitettua koiraa. Hieronnalla voidaan myös parantaa koordinaatiokykyä.

Harrastuslajeissa on omat lihasalueet jotka ovat vaarassa rasittua, revähtää, jumiutua tai jäädä jännittyneeseen tilaan ja se puolestaan saattaa jopa vaikuttaa koiran perusliikeratoihin. Esimerkiksi ennen takaa avoimesti liikkunut koira yhtäkkiä liikkuukin ahtaasti, tai koira alkaa liikkua peitsaten niin se voi olla oire jumiutuneista selkä- ja reisilihaksista. Tietysti mikäli on syytä epäillä luustossa olevaa vikaa (esim. spondyloosi, Legg-Perthes jne..) niin ne on ensin aina hyvä tutkia eläinlääkärin toimesta mahdollisen vaivan poissulkemiseksi jonka jälkeen hieronta voidaan aloittaa. Hieronnalle on myös vasta-aiheita (jolloin ei suositella hierontaa), tällaisia ovat mm. heti rokotuksen jälkeen, lääkekuurin aikana, akuutti trauma, nartun kiimat, tiineyden loppuvaiheessa, kortisonilääkitys, syöpä, sisä- ja umpieritystaudit jne. Toki, jos hieronta vain parantaa esim. syöpäsairaan elämänlaatua niin silloin se jää omistajan päätettäväksi mikä on koiralle parhaaksi.

Harrastuksissa

Lajilliset ongelma-alueet jakautuvat seuraavasti, tämä ei ole mikään virallinen lista vaan listaus yleisimmistä kohdista jossa mahdolliset ongelmat sijaitsevat;

Haku; Varjopuolena hakuharjoituksissa on se, että suurimman osan harjoituksista koira viettää autossa, joten lihakset olisi hyvä pitää lämpimänä erilaisilla loimilla sekä alkulämmittelyllä. PK-hakukoirat ovat yleensä fyysisesti ja henkisesti hyväkuntoisia. PK-haussa etsinnät ovat nopeatempoisia ja maastot ovat vaihtelevia sekä juoksumatkat ovat melko lyhyitä, mutta juoksuvauhti on kova. Mikäli koiran lihaksia ei ole etukäteen lämmitelty kunnolla niin tällöin lihasvammojen riski kasvaa. Lihasrevähtymät ja jäykistyminen ovat tavallisempia terveysongelmia hakukoirilla.

Jälki; Etupää rasittuu pitkässä suorituksessa, niskan ja kaulan alue jumittuvat, koska koira kulkee kuono maassa.

Toko; Tokossa yleisesti koirat ovat kokonaan jumissa, erityisesti niska- ja kaulakireyksiä. Tällainen voi aiheutua äärimmäisen tiiviistä kontaktista jos treenataan paljon ja pelkästään seurautetaan vasemmalla puolella. Molemminpuolinen sekä tasapuolinen rasitus poistaa tämän ongelman. Hypyt voivat aiheuttaa etupään ongelmia.

Agility; Etupää; rintalihakset, nivelet, kyljet ja vatsalihakset, selkä. Takapään ongelmat voivat aiheutua liian nopeista käännöksistä jolloin esim. polven ristiside voi revetä. Oman ongelmansa aiheuttaa myös erilaiset alustat jossa koira juoksee (matto, hiekka). Tässäkin lajissa alkulämmittely on tärkeää räjähtävän lähdön vuoksi.

Raunio; Erilaiset maastojen korkeus ja pituuserot, äkkinäinen hyppy voi aiheuttaa traumaa/revähdystä/venähdystä.

Suojelu; Kokonaisuudessaan laji vaatii aika paljon koiralta, koska siinä on kolme osa-aluetta, joissa kaikissa tarvitaan hyvää keskittymiskykyä, fyysistä kuntoa ja tervettä hermorakennetta. Lisäksi suojelussa täytyy koiralla olla hyvä purentavoima ja vahvat niskalihakset. Lajissa saattaa esim. hyppyjen yhteydessä tulla revähdyksiä ja intensiivisen treenin tuloksena yleisiä lihasjäykkyyksiä. Enemmän rasittuvat niska- ja leukalihakset, etupää ja selkä. Jos koira esimerkiksi irrottaa hihasta liian aikaisin, voi ongelmia löytyä esimerkiksi etupäästä.

Näyttelyt; Koirat viettävät ajomatkan autossa ja näyttelypaikalla häkissä tai paikoillaan, jolloin se saattaa heijastua kehässä ahtaana liikkeenä, mikäli takapää on jumiutunut. Tässäkin tapauksessa lihakset voisi lämmitellä ennen kehään menoa ja mahdollisesti venytellä. HUOM! kylmää lihasta ei saa venyttää ikinä, tällöin syntyy lihasvaurioita ja pahimmassa tapauksessa lihas voi revetä.

Vinttikoirakisat; Vinttikoirilla on räjähtävä lähtö, joka vuoksi lihasten lämmittäminen ennen suoritusta on äärimmäisen tärkeää. Niin harjoittelu- kuin kilpailutilanteessa koiran lihasten on oltava lämpimät jo ennen suoritusta, koska näin mahdollistetaan optimaalinen suoritus.

Lihaksiin annettava hoito

Verryttely; Aktivoi lihasten verenkiertoa, saadaan verisuonet auki ja täyteen verta, jolloin lihas saa kaiken mahdollisen hapen ja ravintoaineet. Lisää harjoitusvaikutusta ja kilpailutehoa tarkoituksena sopeuttaa lihaksisto, hengitys- ja verenkiertoelimistö rasitukseen, niin ettei maitohappoa muodostu. Verryttelyllä ennaltaehkäistään vammojen syntyä.

Hieronta; Hieronnan avulla koira palautuu rasituksesta nopeammin ja on valmiimpi seuraavaan suoritukseen.

Venyttely; Vaikuttaa lihaksen joustavuuteen ja palauttaa lihakset suorituksen jälkeen lepopituuteen. Venyttely valmistaa lihakset harjoitukseen ja sillä pyritään avaamaan kireät lihakset. Venyttelyillä saadaan lisättyä lihasten kimmoisuutta ja ehkäistyä lihaskipuja joka tekee liikkumisen miellyttävämmäksi ja helpommaksi. Venyttely vaikuttaa myös hapen kuljetukseen, koordinaatiokykyyn, rentouteen sekä saadaan nopeus- ja voimaominaisuudet paremmin esille.

Palauttava hoito; Palauttavana harjoituksena voidaan pitää esim. rauhallista lenkkiä treenin jälkeen.

Lämpö- ja kylmähoito; Kylmä auttaa lihaksissa tapahtuvien pienten vaurioiden hoidossa ja lämpö taas rentouttaa lihaksia. Lämpöhoitoa ei saa kuitenkaan antaa liian usein, koska lihakset saattavat löystyä ja niiden terävyys häviää harjoituksissa.

TENS; Sähköä käytetään esimerkiksi isojen revähtymien alkuhoidossa, jolloin ei saa hieroa tai tehdä mitään käsin, TENS elvyttää kudoksen verenkiertoa, joka nopeuttaa paranemista.

Triggerpainanta; Triggerpisteet ovat ärtyneitä ja aristavia pisteitä lihaskudoksessa. Yleensä ne muodostuvat yirasituksen seurauksena ja voivat aiheuttaa heijastekipua tai puutumista. Hoidettaessa kipupiste laukeaa ja lihas rentoutuu.

Akupunktio; Pyritään lisäämään elimistön omien välittäjäaineiden (endorfiini ja serotoniini) tuotantoa ja sen avulla esim. katkaisemaan kipusignaaleja. Akupunktiota antavat useimmiten eläinlääkärit.

Lihasongelmia ja oireita

Lihasjännitys; Syntyyn vaikuttaa yksipuolinen liikerata ja siitä johtuva yksipuolinen rasitus. Tästä voi aiheutua asentovirheitä; mm. kulmaukset muuttuvat ja epätasapaino lihasten ja lihasryhmien välillä. Tällöin ns. terveen puolen lihakset rasittuvat epänormaalilla tavalla, joka voi aiheuttaa myös terveen puolen jumiutumisen, jolloin ”noidankehä” on valmis. Hoitona käytetään venyttelyitä, lepoa, aktiivista liikettä, koira venyttelee itse, hieronta rentouttaa lihaksia ja edistää aineenvaihduntaa sekä estää kiinnikkeiden syntymistä, mikäli rasitus yksipuolista.

Lihaskramppi; Pitkäkestoisissa rasitustilanteissa esiintyy suurta nestehukkaa, josta aiheutuu suolan katoa ja puutetta. Kramppi on reaktio lihasvaurioon tai kipuun: Kouristuksen tarkoituksena on “jäykistää” alue jottei syntyisi lisää vaurioita. Krampin voi saada pitkäkestoisen rasituksen aikana tai sen jälkeen. Kramppi johtuu kipujännityksessä olevien lihasten maitohappotuotannosta. Maitohappo ei pääse “huuhtoutumaan” pois, koska lihasjännitys sulkee verenkierron, jolloin maitohappo tuottaa lisäkipua ja lisää kireyttä sekä lihaskramppeja. Kramppia voi ehkäistä perusharjoituksella, verryttelyllä ja oikeilla varusteilla, turvaamalla riittävä suolojen ja nesteen saanti. On hyvä keskeyttää suoritus krampin sattuessa ja aktivoida kramppiin joutuneen lihaksen vastavaikuttajalihas (antagonisti). Magnesium auttaa myös koiralle niin kuin ihmisellekin. Hieronta parantaa jännittyneen lihaksen nestekiertoa ja tuottaa kivun kanssa kilpailevia ärsykkeitä, jolloin kiputunne peittyy paineärsykkeiden alle. Pitää huomioida, että mikäli krampin aikana kyseisen lihasryhmän käyttö jatkuu, niin seurauksena lihakset joko revähtävät tai pahimmillaan repeävät.

Kuona-aine kertymät; Kovissa harjoittelu- ja kilpailutilanteissa lihaksistoon jää aina kuona-aineita, jotka heikentävät lihaksen toimintakykyä ja voimaa, vastaanottavuutta tehdyille harjoituksille sekä lisäävät lihasjännitystä. Tämän vuoksi kovan harrastussuorituksen tai esimerkiksi juoksulenkin jälkeen on hyvä palauttaa koira suorituksesta. Ei heti laiteta koiraa autoon / lepoon vaan hölkötellään / kävellään rauhassa 10–15 min. Tai mahdollisesti suoritetaan liikettä jota kutsutaan ”ravistukseksi”, eli käsin ”ravistetaan” koiraa kauttaaltaan 5–10 min ajan jolloin lihasten maitohappokertymät (kuona-aineet) eivät blokkaudu vaan jatkavat matkaansa jolloin sulavat enemmän. Ensimmäiset oireet josta voidaan huomata jotakin lihasten jännitystiloja, on esimerkiksi se, että ennen koira on tehnyt innoissaan jonkin asian (esim. hyppy) ja kieltäytyy yhtäkkiä hyppäämästä.

Koulutettuja koirahierojia löytää Internetistä ja heillä on myös oma yhdistys; Suomen hevos- ja koirahierojat ry. (SHKH)

Kirjoittanut:
Heidi Rentola

Kuvitus: patspamperedpooches.com
Lajiesittelyt: Terveys: Yhteistyössä:
Koirasuomi.fi
Rotukoirat.fi



Sivustolla esiintyvien kuvien ja muun materiaalin luvaton käyttö ehdottomasti kielletty!